Co to jest wino?

373765_6840

W

Wino, to produkt fermentacji soku winogron.

Fermentacja:  drożdże + cukier = alkohol + CO2 (dwutlenek węgla)

Wino zawiera:

  • ok. 13% alkoholu
  • ok. 86% wody
  • reszta – cukier, kwasy organiczne, polifenole

Uwaga, zauważmy, że:

wino powstaje z winogron 

… a nie z:

  • głogu,
  • jabłek,
  • porzeczek,
  • malin,
  • jeżyn,
  • truskawek,
  • jarzębiny,
  • dzikiej róży,
  • wiśni,
  • śliwek
  • itp.

W Polsce przyjęło się więc mówić „wina owocowe”: porzeczkowe, aroniowe… itd. – to sprzeczność sama w sobie, to tak, jakbyśmy wyprodukowali kakao z migdałów. Stąd też ktoś pomysłowy uknuł dziwaczne określenie: „wino gronowe” (dla tego, co winem jest w rzeczy samej), czyli inaczej: „masło maślane”.

Reasumując:

wino powstaje w efekcie procesu fermentacji
(tylko i wyłącznie!)
soku owoców winorośli, czyli winogron

.

DSC03866 szczep gamay (południowa Francja)

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up