Grandi Vini – test win włoskich

grandiVini-logWina włoskie stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne. A to za sprawą importerów, którzy mają olbrzymi rynek do wyboru, Włochy są potęgą pod względem światowej produkcji, na zmianę z Francją tasują się na czołowym miejscu. A to też za sprawą wyjazdów turystycznych w tak popularne regiony jak Toskania czy Veneto. Poniżej kilka wybranych pozycji GRANDIVINI, importera z Lublina, który specjalizuje się sprowadzaniem win z Półwyspu Apenińskiego.

 

soave.

Soave Mito 2013 (***+)
DOC Soave
100% garganega
Jasno-zółty żywy kolor. W nosie łąka, białe kwiaty, delikatny melon i ananas. W ustach świeże, przyjemne, o wyraźnej i miłej kwasowości, lekko podszyte minerałem z nutą miodu akacjowego i skórką młodego migdału w końcówce. W charakterze przypomina mi alzackiego rieslinga (nawet butelką także). Można się nim cieszy samym, a może towarzyszyć delikatnej rybie, albo np. (sprawdziłem) do oscypka.

 

.

.

sauvignon.

Sauvignon 2013 (***+)
DOC Colli Orientali del Friuli
100 % sauvignon blanc
Blado-zółta barwa. Mocny aromat grapefruita, owocu kaki, mango, zielonej papryki. W ustach dość agresywne z wyrazistą kwasowością i wyczuwalną mineralnością oraz nutką słodyczy, całość zgrabnie zachowuje zwartą równowagę. Dobre do sałatek, tłustszych ryb, bobu, przekąsek na bazie sosu z jaj, suszonych pomidorów.

.

 

.

montepulciano

.

Montepulciano d’Abruzzo “Indio” 2009 (****)
DOC Montepulciano d’Abruzzo
90% montepulciano, 10% cabernet sauvignon
Bardzo głęboka, prawie nieprzezroczysta czerwień. Intensywny, trochę duszny złożony aromat powideł śliwkowych, owoców leśnych, wilgotnej ściółki, tytoniu, gorzkiej czekolady, przypraw korzennych, dębowej beczki, oliwki. Spore ciało, dobra kwasowość, delikatny cukier resztkowy i słona nuta w tle, ziemiste, z tęgimi (chociaż trochę drewnianymi) taninami. Wino z pazurem, całkiem miękkie, przyjemne na języku, długo zostawia po sobie wrażenie. Do pieczeni wołowej, dziczyzny.

 .

nebbiolo

.

Nebbiolo d’Alba “Rocca Giovino” 2011 (****+)
DOC Piemont
100% nebbiolo
Ładna, całkiem głęboka, jak na nebbiolo czerwień z brązowymi refleksami. Bardzo przyjemne aromaty czerwonych owoców, suszonych ziół. Świetnie zbudowane, o dobrej kwasowości, mocnych taninach, przyjemnej dębinie (dębu slawońskiego), całkiem eleganckie, w charakterze burgundzkie, prosi o zatrzymanie się i kontemplację, intrygujące. Jeden kieliszek to stanowczo za mało. Sugeruję wcześniej zdekantować. Do wieprzowiny, dzika, delikatnych serów.

.

.

Skala Studio Wina:
(*) – wino nie nadaje się do picia
(******) – wino wybitne
(+) – pół gwiazdki

.

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up

weryfikacja wieku

czy masz skończone 18 lat?