Hiszpańska gorączka w Sosnowcu

Administracyjnie Hiszpania podzielona jest na 17 regionów, a winiarsko na 69! I każdy z nich prezentuje inny charakter, inną własną, indywidualną osobowość. – Win z Rioja dziś nie będzie! – tak zaczęli spotkanie Małgorzata Kozakiewicz z biura Radcy Handlowego Ambasady Hiszpani w Polsce i Julio César Sobrino – ambasador win hiszpańskich w naszym kraju. – Wybraliśmy wina z innych apelacji, tych, które są obecnie coraz częściej wymieniane, poszukiwane, które zyskują uwagę i uznanie w świecie, czyli będzie taki „hot hiszpańskich win”. – I stąd też wzięła się nazwa naszej prezentacji: „Hiszpańska gorączka”.

.

Po krótkim wprowadzeniu ogólnym, przedstawieniu regionów, odmian, klasyfikacji win, specyfiki winiarstwa w Hiszpanii przeszliśmy do degustacji.

.

.

Hiszpańska gorączka

Degustację prowadził Julio César, goście poznawali kolejno wina z apelacji:

1. DO Rias Baixas: Fillaboa 2016 – z odmiany Albariño, fermentowało w kadzi stalowej – dość intensywne, o połączonych aromatach kwiatowych i owoców egzotycznych. W ustach pełne, żywe, jeszcze młode – to aktualnie najmłodszy rocznik (2017 będzie w Hiszpanii butelkowany dopiero za dwa miesiące), o ładnie zrównoważonej, wyraźnej kwasowości. Bardzo przyjemne. (Importer: El Catador, La Vinotheque)

2. DO Rueda: Yllera 2016 Vendimia nocturna – 100% Verdejo – zdecydowanie intensywny (dzięki długiej maceracji) aromat – lekko dusznawy (na szczęście, z czasem go traci) -owoców egzotycznych, marakui, trawy (siana). W ustach subtelniejsze, trochę mineralne z wyczuwalną sporą goryczką.  „Vendimia nocturna” – znaczy „nocne zbiory”, temperatura w sierpniu osiąga tu 40-45 °C, zbiory w nocy zapobiegają przyspieszonej fermentacji już w owocach, jeszcze przed trafieniem do kadzi. Wino dobre do gastronomi, goryczka świetnie pasuje do skorupiaków, czy (jak zaproponowali goście) do risotto z cykorią, albo szparagów. (Importer: poszukiwany)

3. DO Rueda: Castelo de Medina SB 2015 Vendimia seleccionada – 100% Sauvignon Blanc – o ładnym, złotym kolorze, dojrzewało 9 m-cy na osadzie (franc. sur lie), z intensywnymi aromatami nut melona, ananasa i „zielonymi”, z dobrą, zrównoważoną kwasowością i nie wyczuwalną większą zawartością alkoholu (13,5%). To nie Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii czy Doliny Loary, w degustacji w ciemno nie wskazałbym na tę odmianę – tu mamy do czynienia z całkiem innym temperamentem – ciekawe wino, chętnie sięga się po kolejną lampkę. (Importer: poszukiwany)

4. DO Navarra: Otazu 2014 – 100 % Merlot – wino różowe, o dość ciemnej barwie i aromatach połączonych sił truskawek z malinami. Dość intensywne, przyjemne, z drobną goryczką. Ciekawostką jest, że przed fermentacją nie było wyciskane, tylko „odkapane” (tzw. samociek) – sok spłynął sam, tylko pod wpływem grawitacji. Uniwersalne wino do sałatek, grilla itp. (Importer: Willa Win)

5. DO Bierzo: Cuatro Pasos 2015 – z czerwonej odmiany Mencia, z ponad 60-letnich krzewów, dojrzewało w dębie amerykańskim i francuskim ok. 2-3 miesiące – zatem wpływ beczki jest tutaj wyczuwalny poprzez nuty wanilii, pieprzu i „mleczne”; przeważają czerwone owoce, taniny – średnie. Wino jeszcze dość młode, ewoluujące. Pije się je łatwo, nie nudzi, do lekkiej wieprzowiny. (Importer: Dom Wina)

6. DO Alicante: Cepa 50 z 2014 – szczep Monastrell – głęboka czerwień odzywa się złożonymi aromatami czerwonych i czarnych owoców oraz mokrego drewna; trochę pieprzne, o bardzo przyjemnie ściągających taninach. Krzewy ponad 50-letnie, uprawa organiczna. Ma w sobie coś sympatycznego, z ułożonym już dobrym obliczem. (Importer: Solvino)

7. DO Ribera del Duero: Raíz de Guzmán Roble 2014 – z Tempranillo – ładna, głęboka czerwień, wyczuwalne charakterystyczne dla tej odmiany czerwone owoce, podsuszonej śliwki, z delikatnym kakao oraz odrobiną lukrecji w tle i przemykającym wyraźnie słodkim beczkowym akcentem. Ma dość duże już taniny, w ustach pełne, ładnie zrównoważone, eleganckie, długie. Mnie ujęło od razu (mały zapas w piwniczce byłby wskazany). Leżakowało 9 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Przyjemnie się je sączy, niespiesznie, do refleksji. Może być samo, ale bez problemu poradzi sobie z tłustym stekiem. (Uwaga: wino szuka importera!)

8. DO Priorat: Joan Giné 2012 – Garnacha, Cariñena, Cabernrt Sauvignon – wino o bardzo ciemnej czerwieni, aromatach skórzanych, przetworzonych czerwonych i czarnych owocach, lekko pikantne, wyczuwalna słodycz bardzo dobrze jest przełamana kwasowością, a te ładnie zrównoważone sporym przecież alkoholem (15%); w ustach wyczuwalna mineralność, na języku miękkie taniny, całość pełna, o pewnej strukturze. Ten oryginalny kupaż dojrzewał rok we francuskim i amerykańskim dębie. Dobrze jest je wcześniej zdekantować. (Importer: CAVA.SI)

Przedsięwzięcie DEGUSTA ESPAÑA to, cytuję: kameralne, cykliczne degustacje win hiszpańskich. Chcemy podczas nich pokazać polskiej publiczności różnorodność stylów win z Hiszpanii, przedstawić bogactwo 70 hiszpańskich regionów winiarskich i opowiedzieć o hiszpańskich osobowościach ze świata wina. – Ambasada jest aktywna, skutecznie promuje swoje wina, producentów, regiony, swój piękny i ciekawy kraj – łączy edukację i marketing. I także, ważne! – działa nie tylko w stolicy (prosimy do nas przyjechać) – wychodzi z inicjatywą dalej, w teren. To miłe, godne podkreślenia i przyklaśnięcia.

Biuro Radcy Handlowego Ambasady Hiszpanii, kontakt: varsovia@comercio.mineco.es
Hiszpańskie Wina:  www

.

Degustacja odbyła się 9 stycznia 2018, w Sosnowcu w restauracji Siedlisko Stawiki, gospodarzami spotkania byli Justyna Grzybek i Rafał Walczak, patronat medialny: Magazyn Winiarski

foto: ©Marian Jeżewski

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up