Polacy znają się na winie?

Czy Polacy są winnymi ignorantami? Wiele osób, z tak zwanej branży, skłonnych jest właśnie tak uważać… Czy naprawdę jest z nami aż tak źle, jak mówimy?…

Porto

Na północy Portugalii, gdzie prawie 40 tysięcy plantatorów uprawia winorośle, powstaje wino portwein, bardziej rozpoznawalne pod prostszą nazwą porto. Kto o nim nie słyszał?! Ciekawe, że to jedno z najsłynniejszych wzmacnianych win na świecie…

Dobre wino na każdą okazję

Napisana językiem bardzo przystępnym, z dużym poczuciem humoru, a jednocześnie traktująca temat zdecydowaie poważnie. Podtytuł brzmi: „O dobieraniu, serwowaniu i piciu wina”. To pozycja, którą…

Primitivo

Primitivo, mimo niefortunnego skojarzenia z tym słowem, staje się winem coraz bardziej poszukiwanym, a nawet modnym. I słusznie, bo jest trunkiem ciekawym i z charakterem. Nie należy zatem sugerować, że musi być od razu…

Wyjazd do Bremy na 30-lecie VivoLoVin

Serdecznie zapraszamy na dwudniową wyjazdową degustację. W dniach 31.08 – 01.09.2017 nasz ulubiony dostawca VivoLoVin będzie świętował w Bremie 30-to lecie działalności.

You Must Have These Goodies

Podróże z winem w kuchni

Wystartowały warsztaty winno-kulinarne. Studio Kulinarne Adriana Feliksa i Studio Wina Mariana Jeżewskiego połączyły siły. Zainicjowaliśmy nowy pomysł na cykl współpracy. To prosta idea, by połączyć wiedzę o winie z wiedzą o gotowaniu – w praktyce.

W jakiej temperaturze podawać wino?

W jakiej więc temperaturze najlepiej jest podawać dane wino? Nieodpowiednia temperatura serwowanego wina może zepsuć całą przyjemność jego kosztowania, albo utracimy przynajmniej część jego cennych walorów. Podaję niezbędne informacje.

HOTTEST
STUFF

SEE ALL

Scroll Up