Wino latem…

Lato (kalendarzowe) tuż, tuż… Letnie upały zaczynają dawać się nam we znaki. Browary zacierają ręce i podwijają rękawy. Lato, to czas ich prosperity. A wino? Czy o winie myślimy latem mniej? Zdaje się, że tak. Ale czy tak być musi?…

2 Shares

Podróże z winem w kuchni

Wystartowały warsztaty winno-kulinarne. Studio Kulinarne Adriana Feliksa i Studio Wina Mariana Jeżewskiego połączyły siły. Zainicjowaliśmy nowy pomysł na cykl współpracy. To prosta idea, by połączyć wiedzę o winie z wiedzą o gotowaniu – w praktyce.

Wybiórczo po północnej Italii

Spotkania z winem – cz. I „Wybiórczo po północnej Italii”. ADRIAN FELIKS – STUDIO KULINARNE i MARIAN JEŻEWSKI – STUDIO WINA zapraszają na warsztaty skierowane do wszystkich koneserów i miłośników wina oraz dobrej kuchni! Termin: 06.06.2018.

Vinifera – rodząca wino

Badanie skamieliny wykazało, że winorośl była już mieszkańcem ziemi około 60 milionów lat temu! Należy do rodziny roślin Vitaceae. Dla tworzenia wina najlepszy okazał się jej rodzaj Vitis, a z niego gatunek vinifera – ona…

2 Shares

Morawy Południowe

Czy znamy wina morawskie? Słabo, albo bardzo słabo. A to winiarstwo z tradycjami, ciekawe i tuż za miedzą. W polskim sklepie szukajmy win morawskich ze świecą. Oto relacja z wyjazdu na południe Moraw do pięciu winiarzy…

3 Shares

Za dużo wina Toskanii

„Za dużo wina Toskanii” – Jeśli będziesz tę książkę czytać, to rób to trzymając ją w wielkiej misie, lub najlepiej siedząc w wannie. Uwaga, wino wylewa się tutaj całymi strumieniami, na każdej stronie i w ilościach wręcz zatrważających…

5 Shares

W jakiej temperaturze podawać wino?

W jakiej więc temperaturze najlepiej jest podawać dane wino? Nieodpowiednia temperatura serwowanego wina może zepsuć całą przyjemność jego kosztowania, albo utracimy przynajmniej część jego cennych walorów. Podaję niezbędne informacje.

6 Shares

SUBSCRIBE

Subscribe now to get notified about exclusive offers from The Voux every week!

Scroll Up