Siarczyny w winie – bezpieczne czy nie?

Studio-Wina-siarczyny

Dzwoni do mnie znajomy i zaczyna od okrzyku: „Kupiłem wcale nie tanie wino, otwieram do kolacji, patrzę a tu z tyłu na nalepce jest napisane, że zawiera jakieś siarczyny! O co chodzi? Co robić?!” – Wylać do zlewu! – odpowiadam. Na szczęście zdążyłem go powstrzymać, tłumacząc, że tylko żartowałem.

Ale jak tu nie bać się chemii? Skąd biorą się te siarczyny? Kiedyś też były w winie, czy to jakiś nowy wynalazek?

Czy można spożywać wino zawierające siarczyny?

Pomysł nie jest nowy. Pijemy wina z siarczynami od dawna, ale tego wcześniej nie wiedzieliśmy. Siarczyny są stosowane ponieważ:

– eliminują szkodliwe mikroogranizmy oraz dzikie drożdże, mogące spowodować, że fermentacja pójdzie w złą stronę,

a także:

– przeciwdziałają utlenianiu się wina,

oraz są:

– stabilizatorem i mają właściwości konserwujące.

.

Właściwie można by to powiedzieć prościej:

siarczyny ratują nam wino!

.

Nic lepszego nie wymyślono. Robione są doświadczenia np. z ozonem, niestety wyniki nie do końca zadowalają.

Siarczyny są praktycznie w każdym winie, także w tym bardzo drogim, a nawet w tak zwanych winach ekologicznych. Jeśli znajdziesz wino bez siarczynów, proszę o taką informację, bo jest to naprawdę bardzo rzadkie. Na przestrzeni ostatniej dekady zawartość siarczynów w litrze wina spadła prawie o połowę i jest obecnie na najniższym możliwym poziomie. W butelce wina jest mniej siarczynów niż w pojedynczym suszonym owocu, słoiku powideł czy marynacie.

Tak, można bezpiecznie spożywać wino zawierające siarczyny

Reasumując: wina z siarczynami to konieczność, to troska o jakość trunku, ale i (tak!) bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Nie ma więc czego obawiać się. Lepiej i korzystniej skierować swoją uwagę w stronę prawdziwej przyjemności, jaką daje konsumpcja wina!

P.S. Informacja na etykiecie, że wino zawiera siarczyny, podyktowana została ochroną konsumentów uczulonych na związki siarki.

 

5 komentarzy
  1. Dobra, to już wiemy dlaczego są stosowane ale chyba zdrowe to nie jest. Pij wino truj się siarą bo nic lepszego nie wynaleziono. Pięknie odbili piłeczkę nie wyjaśniając jak to szkodzi.

    1. Cyt.: „Reasumując: wina z siarczynami to konieczność, to troska o jakość trunku, ale i (tak!) bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Nie ma więc czego obawiać się”.

  2. OK, wszystkie wina dostępne na rynku są siarkowane. Czy jest to szkodliwe- pewnie jest ale pewnie nie bardziej niż sam alkohol:)
    Dlatego lepiej samemu zrobić sobie winko i nie siarkować a przed zepsuciem uchroni nas lekka pasteryzacja przed butelkowaniem.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up