Jak rodzi się wino?

kadz_glowa

Matką wina jest winogrodnik – nie da się zrobić wspaniałego wina z kiepskich winogron! Winogrodnik podejmuje decyzję jaką winorośl posadzić, tzn. taką, która dobrze zaaklimatyzuje się w tym miejscu, a co za tym idzie – da wino dobrej jakości. Następnie z wielkim znawstwem ją pielęgnuje, by pięknie, zdrowo rosła. Po 3-4 latach krzew osiąga dojrzałość…

Winobranie, czas zbiorów. Ojcem wina jest enolog – on zajmuje się procesem winifikacji (produkcji wina), tzn. przemianą winnych gron w wino – na 1 butelkę potrzeba 600-800 gron, czyli ok. 1,5 kg. Winogrona z sadu przywożone są do winiarni, gdzie się je rozgniata, wyciska i trafiają do kadzi fermentacyjnej. Drożdże biorą się do pracy – przerabiają zawarty w gronach cukier na alkohol. Fermentacja trwa od kilku dni do kilku tygodni. Następnie wino delikatnie oddzielane jest od osadu i przelewane do beczek. Tu w ciszy i spokoju piwnicy  przez 4-8 miesięcy dojrzewa. W tym czasie klaruje się i nabiera smaku. Potem może pozostawać nawet kilka lat w beczkach dębowych, lub przelewane jest do butelek i dojrzewa dalej w butelce, albo otrzymuje etykietę i gotowe czeka na sprzedaż.

To bardzo ogólnie. W zależności od wielu czynników, czy potrzeb, szczegóły winifikacji mogą być inne, specyficzne dla charakteru wina, regionu, tradycji, czy możliwości technologicznych producenta. W mniejszych winnicach winogrodnik i enolog nierzadko są tą samą osobą, czyli po prostu winiarzem.

Są różnice w produkcji wina w zależności od jego koloru:

  • wina białe – przed frementacją grona pozbywane są skórek – powstają, rzecz jasna, z winogron białych i… uwaga: także z czerwonych, bo miąż czerwonych winogron jest biały
  • czerwone – miąż i skórki macerują się razem
  • różowe – powstają z czerwonych winogron, które krótko, kilka-kilkanaście godzin, macerują się łącznie ze skórkami (im dłużej, tym nasycenie czerwieni staje się intensywniejsze)

Tak naprawdę, wino żyje cały czas – ewoluuje, zmienia się, bez przerwy, aż do momentu, kiedy znajdzie się w Twoim kieliszku.

artykuł uzupełniający: Szampan >>   

.

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

( jeśli nie widzisz slidera, przejdź na stronę artykułu >> )

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up