Zakręcone wina

Wiele winnych mitów ciągle pokutuje, a wśród nich ten o winach zamykanych zakrętkami. Na hasło „odczarowujemy zakrętki” zebrała się grupa śmiałków, którzy wyrazili gotowość, by zmierzyć się z twierdzeniem, że „winny trunek nie jest godzien spożycia, kiedy butelka nie jest zwieńczona naturalnym korkiem – a zakrętką, to można sobie zakręcać produkty winopodobne, albo wysokoprocentowe”.

 

zakrecon-tekst

Założona więc na wstępie teza brzmiała: wino zamknięte zakrętką nadaje się do picia!

.

Odkręcane kolejno dowody:

– białe wino z Austrii: Leth Roter Veltliner Klassik – dość intensywne i złożone, ale z przyjemnymi aromatami ziół, zielonego jabłka, ananasa o zdecydowanej kwasowości. Rześkie, wytrawne, z charakterem, o dobrej strukturze, przyjemne. Do tłustej rybki z patelni. (47,90zł)

– białe Ackerman Anjou Blanc – półwytrawne/półsłodkie, lekkie z nutami owoców egzotycznych. Nieskomplikowany popijacz np. do sushi. (32,90zł)

– różowe Ackerman Rose d’Anjou – z aromatami truskawek, malin, o ładnej, głębszej czerwieni. Łatwe w piciu, na imprezę przy grillu. (32,90zł)

– czerwone Maurel Vedeau Pinot Noir – prosty, lekki Pinot z charakterystycznymi czerwonymi owocami. Na luźne spotkanie w „młodzieżowym” gronie. (27,90zł)

– australijskie Nugan 3rd Generation Merlot – piękna czerwień, aromaty konfiturowe czarnej porzeczki, beczki dębowej. Pełniejsze z wyraźnymi taninami, dłuższe, całkiem przyjemne. Do czerwonych mięs i lekkich serów. (32,90zł)

– kupaż z RPA: Mamre Vale Cabernet Sauvignon Merlot – intensywne, dymne aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, nuty zwierzęce. Zdecydowany charakter może nie każdemu odpowiadać. Dobrze uzupełni np. pieczeń wołową. (29,90zł)

– australijski Shiraz: Nugan Vision – o przyjemnych aromatach dojrzałej śliwki węgierki i gorzkiej czekolady. Bardziej eleganckie choć lekko „gorące” (14,5%), z miłą goryczką w finiszu. Dobre do dziczyzny. (59,90zł)

.

Wnioski pogromców mitów:

1.  wszystkie degustowane tego wieczoru, wyżej wymienione wina, można spożywać bez żadnej obawy* o własne zdrowie;

2.  charakteryzuje je bardzo dobra jakość oraz dbałość o walory smakowe i zapachowe;

3.  test organoleptyczny w całej swojej rozciągłości potwierdza założoną tezę, co należało dowieść;

4.  mało tego, zamykanie butelki przyrządem: „zakrętka” jest wyjątkowo proste i wygodne w użyciu;

5.  dodajmy również, że po odkręceniu zakrętka umożliwia ponowne zakręcenie jednakowo łatwe do wykonania;

6.  następną korzyścią użycia tego systemu zamykania jest wyeliminowanie zagrożenia tzw. „wina korkowego”, co wskazuje na jednoznaczną wyższość zakrętki nad korkiem w tym względzie i podwyższa standard bezpieczeństwa klienta.

(*dotyczy tzw. „rozsądnych” ilości konsumpcyjnych)

.

Śmiało więc kupujmy wina z zakrętkami. Chrońmy dęby korkowe. W Nowej Zelandii produkuje się 93% win z zakrętkami, w Australii 85%. Coraz częściej postępują tak też winiarze ze Starego Świata. Na pewno wina wyjątkowe, droższe, przeznaczone do długiego leżakowania, będą w dalszym ciągu zamykane naturalnym korkiem, ale po to są wyjątkowe. Zawsze je znajdziemy.

.

degustacja odbyła się w katowickim sklepie „dobrewina.pl”
tekst: MJ, foto: Jerzy Klimek, Aleksandra Zielińska

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up