Klasyfikacja jakości win

Oglądając etykietę możesz znaleźć różne sposoby/szyfry, którymi regiony winiarskie oznaczają jakość wina. Z drugiej strony są one zbiorem przepisów (od uprawy winorośli, poprzez winifikację do butelkowania i przechowywania), które musi spełnić producent, aby do danej klasyfikacji mógł być przypisany. To, w domyśle, ma konsumentowi powiedzieć z jakiej klasy trunkiem ma do czynienia oraz zagwarantować mu stosowną do niej jakość.

 

przykładowe oznaczenie klasyfikacji hiszpańskiej
przykładowe oznaczenie klasyfikacji na etykiecie wina hiszpańskiego

.

Międzynarodowa klasyfikacja jakości win – oznaczenia:

W y s o k a   j a k o ś ć


  • Francja: AOC (Appellation d’Origine Contrôlée)
  • Włochy: DOC (Denominazione di Origine Controllata) oraz wyższa DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
  • Hiszpania: DO (Denominación de Origen) oraz wyższa DOCa (Denominación de Origen Calificada)
  • Portugalia: IPR (Indicação de Proveniência Regulamentada), wyższa DOC (Denominacão de Origem Controlada)
  • Niemcy: QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) oraz Prädikatswein (nazywana: ‘QmP’ czyli Qualitätswein mit Prädikat)
  • AustriaQualitätswein i Prädikatswein, zawiera DAC (Districtus Austriae Controllatus)

.

N i ż s z a   j a k o ś ć


– tzw. klasyfikacja regionalna ( producent ma więcej swobody, czytaj: radości twórczej; wina są z reguły tańsze, co wcale nie oznacza, że złej jakości, za to mogą być ciekawe):

  • FrancjaVdP (Vin de Pays)
  • WłochyIGT (Indicazione Geografica Tipica)
  • HiszpaniaVdT (Vino de la Tierra)
  • PortugaliaVR (Vinho Regional)
  • NiemcyLandwein
  • AustriaLandwein

.

B e z   k o n t r o l i   j a k o ś c i


– jeśli produkcja nie podlegała kontroli jakości, to mamy oznaczenie wino stołowe:

  • table – ang. i franc.
  • tavola – wł.
  • mesa – hiszp. i portugal.
  • Tischwain – niem.

.

.

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up