Z wizytą w Winnicy Turnau

Był rok 2009, lato. Wszystko zaczęło się, uwaga, w Hiszpanii, od prostego skojarzenia. “Skoro tutaj winorośla rosną obok pszenicy, to u nas może by też mogły”? – zauważył dyplomowany rolnik Tomasz Kasicki. Wrócił z urlopu i podzielił się tym spostrzeżeniem ze Zbigniewem Turnauem. Współpracują od 10 lat, Kasicki kieruje w prowadzonym przez Turnaua gospodarstwie, działem agrotechnicznym. Pomysł wydawał się trochę szalony…

Jest pochmurny i deszczowy dzień, 13 czerwca 2016, poznaję tę historię bezpośrednio z ust Zbigniewa Turnaua, który wiezie mnie do winnicy. – Co było dalej? – pytam. – Na wiosnę następnego roku ruszył eksperyment, wybraliśmy miejsce i zrobiliśmy 500 pierwszych nasadzeń. To były Rondo, Solaris, Regent, Hibernal i Johanniter. Nadeszła zima i temperatura w nocy siągnęła -26°C, a krzewy to przetrzymały. – Jest dobrze, stwierdziliśmy – wspomina pan Zbigniew.

Winnica Turnau - Zbigniew Turnau

Dojeżdżamy na miejsce w samym środku winnicy, wysiadam przy parceli Rieslinga, którego ostatni rocznik miałem już okazję smakować dwa tygodnie wcześniej na NOE Festiwalu w Katowicach. – W 2012 dokupiliśmy 15 ha ziemi, zwiększając areał głównie odmian białych, bo dla nich widzimy większy potencjał – dodaje Turnanu. – Cały czas trwają nowe nasadzenia, teraz mamy 7 hektarów samego Solarisa – to największa pojedyncza działka tej odmiany w Europie! Łącznie winnica obejmuje obecnie 20 ha upraw winorośli, głównie znane w Polsce krzyżówki, ale są też szczepy międzynarodowe, jak wspomniany Riesling, Pinot Noir, czy Chardonnay. Produkcja sięga 120 tys. butelek w roku. – Zasadziliśmy także kilka hektarów jabłoni, mamy w planach produkcję cydru – dodaje gospodarz, wskazując pole młodych drzewek.

Winnica Turnau na mapie

.
Wiele osób słysząc o Winnicy Turnau, kręci ze zdziwieniem głową – Gdzie? Pod Szczecinem? Tam można robić wino? – Okazuje się, że tak. Winnica w Baniewicach ma teren lekko pofałdowany, pagórkowaty, zatem nie trudno tutaj także o południowe stoki, gleba jest piaszczysto-gliniasta, blisko znajduje się zbiornik wodny i panuje specyficzny mikroklimat, sprzyjający uprawie winnych krzewów.

.

.

Pierwsze wino Winnicy Turnau to rocznik 2014, więc historia jest całkiem świeża, na jesień będzie dopiero trzeci zbiór. Przedsięwzięcie rzeczywiście trwa niedługo, ale w tym okresie wydarzyło się już bardzo wiele. Zaczynając od znalezienia odpowiedniego siedliska (tzw. terroir) i założenia winnicy, czyli wybrania odmian winorośli i wkopania sadzonek, poprzez ich fachową pielęgnację, oraz stworzenie odpowiedniej infrastruktury służącej do przeprowadzania zbiorów, fermentacji, dojrzewania i butelkowania wina, a na zorganizowaniu działu marketingu i sprzedaży kończąc.

przed remontem
przed remontem (foto: Winnica Turnau, archiwum)
obecnie
obecnie

Wizytówką firmy jest budynek winiarni, jego fasadę znajdziemy na etykiecie butelki. Zaprojektowanie, odremontowanie i przebudowa na nowo, powstałego w 1881 roku obiektu gospodarczego, to było nie lada wyzwanie i prawdziwy majstersztyk! Wszystko zostało fantastycznie przemyślane. Fermentacyjne kadzie ze stali nierdzewnej przylegają do ściany, tuż za którą na placu odbywa się odszypułkowywanie i wyciskanie owoców, to zaledwie kilka metrów. Kadzie umieszczone są jedna na drugiej – co umożliwia grawitacyjny przepływ soku, bez konieczności przepompowywania, a elektroniczne sterowanie, pozwala na uzyskanie żądanej temperatury fermentacji. W pomieszczeniu obok znajduje się laboratorium, gdzie na bieżąco można analizować i kontrolować poszczególne etapy całego procesu. Część wina dojrzewa w nowych beczkach z dębu amerykańskiego, w baryłkach akacjowych fermentuje Chardonnay i Solaris… Zbigniew Turnau z dumą pokazuje mi swój cross-flow, urządzenie do krzyżowo-przepływowego filtrowania wina, jedno z najbardziej nowoczesnych w branży. Sklep, w którym przeprowadza się także degustacje, to dawna stajnia. Na piętrze znajduje się dodatkowa duża sala, gdzie można urządzać degustacje dla większej liczby gości, firmowe eventy, a nawet koncerty muzyczne. Jest scena, na której stoi fortepian (Bösendorfer), a na ścianie zamontowano ekran do projekcji multimedialnych.

.

Spółkę winiarską tworzą cztery osoby: ojciec i syn – Zbigniew i Jacek Turnauowie, Tomasz Kasicki oraz Grzegorz, także Turnau – czyli znany artysta, kompozytor i wokalista, świetnie promujący markę Winnicy  (zbieżność nazwisk nie jest przypadkowa, Zbigniew i Grzegorz, to kuzynowie).

od lewej: Tomasz, Grzegorz, Zbigniew, Jacek (foto: archiwum Winnicy Turnau)
od lewej: Tomasz, Grzegorz, Zbigniew, Jacek (archiwum Winnicy)

To oczywiste, że sprawą numer jeden dla każdego producenta wina jest wytwarzanie wina. Ponieważ nie było kompetentnej osoby na miejscu, należało znaleźć kogoś z zewnątrz. Wybór padł na Franka Fausta – enologa z wykształcenia, kontynuującego tradycję rodziny winiarzy z Nadrenii. Bardzo wiele elementów skupia się na takiej funkcji: wiedza, doświadczenie, wizja, pasja… Może jeszcze dodałbym intuicję i odwagę w eksperymentowaniu. Frank stosunkowo szybko dał się poznać jako właściwy człowiek na właściwym miejscu.

Winnica Turnau - budynek winiarni

Tak naprawdę, wina nie robi jedna osoba, efekt końcowy jest wypadkową współpracy całego zespołu. Gdziekolwiek przebywam mogę to odczuć – wszystkich łączą bliskie i serdeczne relacje. Te pozytywne fluidy niewątpliwie odbiera także rodzące się tutaj wino, a dalej, otwierający butelkę koneser… Wina Turnauów zdobywają uznanie u fachowców. W tak krótkim czasie zebrało się już całkiem sporo nagród i wyróżnień, zarówno w konkursach krajowych jak i zagranicznych. Myślę, że sztandarowym trunkiem Winnicy będzie Solaris, natomiast moim faworytem jest szlachetny Riesling. Karta win jest bogata, a nowych pomysłów nie brakuje, np. w niedalekiej już przyszłości będziemy mogli testować wino musujące robione klasyczną metodą szampańską.

W Baniewicach goście są oczekiwani, warto przyjechać tutaj i na miejscu zwiedzić winiarnię, zobaczyć winnicę, posmakować win i przekonać się, że także w Polsce (północnej!) można robić dobre wina i prowadzić takie przedsięwzięcie z imponującym rozmachem.

Winnica Turnau, adres: Baniewice 115, 74-110 Banie
tel. +48 91 307 91 31
http://www.winnicaturnau.pl

.

zobacz też:  W Winnicy Turnau – po roku

foto: ©Marian Jeżewski

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up