Moldawska Dolina

Są trzy powody, dla których warto powitać wiosnę czerwonym i białym winem z małego kraju na wschodzie Europy

Pierwszego dnia wiosny, w małym wschodnioeuropejskim kraju wśród lasów nad Dniestrem obchodzone jest święto Mărțișor – dzień odrodzenia przyrody.

Powód 1: Czerwono-biała historia

Legenda głosi, że czerwony kolor oznacza życie, a biały śnieg. Symbolem wiosny jest Mărțișor – talizman wykonany z czerwonych i białych wstążek, który ludzie wręczają sobie w prezencie, przypinają do ubrań i noszą przy sercu. Czerwone i białe wina mołdawskie, nagrodzone przez polskich jurorów złotymi medalami w międzynarodowym konkursie winiarskim, podobnie jak Mărțișor, są narodowym symbolem słonecznej Mołdawii. Nie da się nie zauważyć, że mołdawski Mărțișor ma takie same barwy jak polska flaga. To kolejne, obok umiłowania ojczyzny, podobieństwo łączące Mołdawian i Polaków. Obie nacje kochają dobre wina i mają dwa biało-czerwone symbole tak bliskie ich sercu – Mărțișor i biało-czerwoną flagę.

Od 2014 roku na konkursie Galicja Vitis gościły setki zagranicznych win. Ubiegłoroczna edycja została jednak zdominowana przez wina mołdawskie. Spośród ponad 500 odmian win ocenianych podczas 10. edycji konkursu, aż 67 nagród zdobyły wina z Mołdawii. Spośród nich dwoma złotymi medalami nagrodzono dobrze znaną na polskim rynku markę Moldawska Dolina: 86,67 punktów na 100 możliwych otrzymało białe wytrawne wino z wyjątkowych szczepów Chardonnay i Fetească Albă, a 87 punktów na 100 możliwych zdobyło czerwone wytrawne wino ze szczepów Cabernet Sauvignon i Rară Neagră.

Powód 2: Korzenie, czyli… pochodzenie

Choć Mołdawska Dolina brzmi jak polska nazwa, wina tej marki, podobnie jak Mărțișor, są jednym z symbolów Mołdawii. Swoją wyjątkowość zawdzięczają szczególnemu charakterowi i połączeniu najlepszych szczepów mołdawskich winogron.

Moldawska Dolina to wino stworzone specjalnie na polski rynek, przy uwzględnieniu upodobań mieszkańców Polski, lecz z wykorzystaniem mołdawskich winogron i pasji z jaką Mołdawianie oddają się jego produkcji, począwszy od zbierania samych winogron, aż po rozlewanie gotowego wina do butelek.

Historia Moldawskiej Doliny zaczyna się w malutkim regionie na południu Mołdawii, zwanym Etulia, położonym w pobliżu granicy z Ukrainą i Rumunią. Region ten słynie z doskonałych warunków do uprawy winogrona i produkcji wina. Tutaj właśnie, w winiarni Bostavan, ma swoje korzenie Moldawska Dolina i stąd pochodzi jej niepowtarzalny smak.

Powód 3: Mołdawski charakter

Produkcja wina w Mołdawii nie jest traktowana jak zwykła gałąź przemysłu. To cała kultura. Wierność tradycji mieszkańców Mołdawii da się zauważyć w wyjątkowej jakości win Moldawska Dolina, wytwarzanych wyłącznie z ręcznie zrywanych winogron, miłości i cierpliwości. Winiarnia Bostavan w doskonały sposób łączy nowoczesną technologię i przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycyjne sposoby produkcji wina.

Uznanie, jakim cieszą się te wina w Polsce oraz dwa złote medale dla białego i czerwonego wina Moldawska Dolina są powodem do dumy i motywują nas do jeszcze większych starań. Są dla producentów tak cenne jak Mărțișor.

Moldawska Dolina Wines  >>>

foto: Bostavan

_ _ _ _ _ _
artykuł sponsorowany

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

weryfikacja wieku czy masz ukończone 18 lat?
Scroll Up