O wyższości win czerwonych nad winami białymi

Z punktu widzenia samej jakości, wina czerwone i białe niczym się nie różnią. Tak jak jaja brązowe od białych. Jednakże białe są mniej popularne – i co ciekawe, dotyczy to tak samo wina jak i jaj. Z punktu widzenia technologii, proces winifikacji wina białego i czerwonego jest podobnie kosztowny i podobnie czasochłonny, ale więcej osób skłonnych jest zapłacić więcej za wino czerwone niż białe. Wina białe traktowane są po macoszemu. “Wino musi być czerwone i już” – mówią prawdziwi koneserzy. Zastanówmy się – dlaczego? Na czym polega fenomen wyższości win czerwonych nad białymi?

czerwone kontra białe

Możliwe, że czerwone wina zyskały większy poklask od białych, ponieważ:

  • są cięższe, bardziej “konkretne” – przynajmniej wiem, że coś piję!
  • mają garbniki, czyli są bogatsze – za tyle samo pieniędzy mam więcej radości!
  • są ciemniejsze, przez co kieliszek wydaje się pełniejszy!
  • kojarzą się z krwią – pewnie uzupełniają hemoglobinę, albo poprawiają krążenie!
  • są bardziej zauważalne – łatwiej je zlokalizować na stole, zwłaszcza pod koniec degustacji, lub przy gorszym oświetleniu!
  • bordo i burgund, to kolory czerwone – bez komentarza!
  • serce ma kolor czerwony – i jest symbolem miłości! – kolacja przy świecach i czerwonym winie…!
  • czerwone kojarzy się z żywym, energicznym – czyli działa!
  • czerwony, to w ogóle jakiś kolor – a białe wina są przezroczyte, pozbawione barwy, ażurowe, po prostu nijakie, jakby ich w ogóle nie było!

Czyli, nie ma co ukrywać – czerwone górą! – Białe wina nie mają szans. Co należało udowodnić.

Zatem drogi Czytelniku, jeżeli preferujesz wina białe, to powinieneś przyjąć do wiadomości ten fakt: czerwone wina są lepsze i dają więcej satysfakcji! Aczkolwiek, jeśli akurat postanowisz przeprowadzić dowód odwrotny, na korzyść białych, to z łatwością Ci się to uda. A ja przyznam Ci rację 😉

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up