W
Wino, to produkt fermentacji soku winogron.
Fermentacja: drożdże + cukier = alkohol + CO2 (dwutlenek węgla)
Wino zawiera:
- ok. 13% alkoholu
- ok. 86% wody
- reszta – cukier, kwasy organiczne, polifenole
Uwaga, zauważmy, że:
wino powstaje z winogron
… a nie z:
- głogu,
- jabłek,
- porzeczek,
- malin,
- jeżyn,
- truskawek,
- jarzębiny,
- dzikiej róży,
- wiśni,
- śliwek
- itp.
W Polsce przyjęło się więc mówić „wina owocowe”: porzeczkowe, aroniowe… itd. – to sprzeczność sama w sobie, to tak, jakbyśmy wyprodukowali kakao z migdałów. Stąd też ktoś pomysłowy uknuł dziwaczne określenie: „wino gronowe” (dla tego, co winem jest w rzeczy samej), czyli inaczej: „masło maślane”.
Reasumując:
wino powstaje w efekcie procesu fermentacji
(tylko i wyłącznie!)
soku owoców winorośli, czyli winogron
.
szczep gamay (południowa Francja)