El Coto de Rioja w NOSPR

Jak zbudować wielką markę na światowym rynku winiarskim? Wystarczy połączyć pasję i ciężką pracę czwórki młodych ludzi oraz owoce rosnące w Hiszpanii – dowiaduję się na prezentacji win El Coto de Rioja. Wszystko zaczęło się w 1970 roku, dziś są właścicielami 8 winnic dających łącznie areał 730 hektarów – w tym Finca Los Almendros – największej w regionie (450 ha). Dodatkowe 2.000 ha upraw w ich portfolio znajduje się dzięki współpracy z małymi winiarzami. Eksportują wina do 70 krajów, ich El Coto Blanco jest co 5 butelką białego wina spożywanego w Rioja. Główną czerwoną odmianą jest tempranillo, a białą viura (podobnie jak w całym DOCa Rioja), 92% win jest starzonych (w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu). A w piwnicach El Coto spoczywa rekordowa ilość – 70.000 beczek! – Wszystkie szczegółowe informacje przekazuje prowadzący degustację Jurriaan Smulders. – To ma robić (i robi!) wrażenie.

 

Charakterystyczna grafika (akwaforta) przedstawiająca jelenie witające gości przed wejściem do piwnicy klasztoru Imaz, której fragmenty pojawiają się na większości win El Coto de Rioja.

 

 

Degustowane wina:

1. EL COTO BLANCO 100 % viura.
2. EL COTO ROSADO 50% tempranillo, 50% granacha.
3. COTO VINTAGE CRIANZA 100 % tempranillo.
4. COTO DE IMAZ RESERVA 100 % tempranillo.
5. FINCA MUSEUM RESERVA 100 % tempranillo (tinta del pais).

Białe – rześkie, dobrze zrównoważone, z aromatami egzotycznych owoców, cytrusów – łatwe do picia, przyjemne, dość zwarte i z charakterem.

Różowe – maliny i truskawki, z nutą słodyczy w tle i delikatnymi taninami – akurat na zaczynający się sezon grillowy.

Crianza – o bardzo wyraźnych aromatach wanilii (leżakowało 12 miesięcy w beczce z  dębu amerykańskiego), spore, ale nie przesadzone taniny, miękko przylega do języka, w ustach pojawia się dojrzały owoc wiśni, trochę przydymiony, dobrze skoncentrowane z przyjemnym finiszem. Świetny towarzysz do jedzenia wszelkiego rodzaju wieprzowiny, tak popularnej w kuchni polskiej.

Coto de Imaz Reserva – wita nas intensywnym aromatem beczki (18 miesięcy w dębie amerykańskim), o głębokiej czerwieni, bardzo dobrej kwasowości i zwartym ciele, ładnie już ułożone, aromaty lekko konfiturowe czerwonych owoców, kakao, mocne taniny, dające długi i przyjemny posmak. Nad tym winem dobrze jest już trochę zatrzymać się dłużej.

Finca Muzeum Reserva – dwa lata w dębie francuskim i półtora roku w butelce dały wino świetnie zbalansowane (nie czuje się 14% alkoholu) i aksamitne, o złożonym aromacie: bardzo dojrzałych czerwonych owocach wiśni, śliwki, z  nutą owoców leśnych, może i odrobiną tytoniu, minerału, w ustach mocne, jednakże bardzo jedwabiste, gładkie taniny, piękna, bardzo głęboka czerwień – nadają winu eleganckiego stylu i to wrażenie długo pozostaje w ustach. Z pewnością wino wieczoru.

(foto: Finca Muzem – archiwum winnicy)

Winnica Finca Muzeum położona jest dość wysoko (800 m. n.p.m.) na zboczach doliny rzeki Pisuerga w DO Cigales  (nowa, od 1991, klasyfikacja leżąca w regionie Kastylii i León), stare (ponad 70-letnie) krzewy mają małą wydajność, ale ich sok jest bardzo dobrze skoncentrowany. A skąd „muzeum” w nazwie? – Na nazwę złożyły się trzy elementy: historia sięgająca czasów króli, stare winorośla i zbiory dzieł sztuki – do zwiedzania na terenie posiadłości – wyjaśnia Jurriaan.

Firma El Coto de Rioja nie stoi w miejscu, stale ewoluuje i rozwija się, nabywa kolejne winnice, inwestuje w nowoczesną infrastrukturę i eksperymentuje z nowymi odmianami. Wina z rogaczem na etykiecie stały się znane i rozpoznawalne na całym świecie. Polski importer, organizator degustacji, firma Partner Center, póki co wprowadza te wina na rynek HoReCa.

Prezentacja win hiszpańskiich odbyła się w efektownych wnętrzach restauracji Cadenza umiejscowionej na terenie nowej siedziby NOSPR w Katowicach, 13 czerwca 2017.
Dziękuję panu Zbigniewowi Świątkowi (Partner Center) za zaproszenie.

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up

weryfikacja wieku

czy masz skończone 18 lat?