Kieliszki do wina – kształt ma znaczenie

kieliszek_leje_sie

Kieliszek do konsumpcji wina nie jest bez znaczenia…

 

Zacznijmy od tego jakie kieliszki nie są dobre do degustacji wina:

– z kolorowego, więc nieprzezroczystego szkła

– ze szkła grubego, do tego jeszcze ciętego (tzw. “rżniętego kryształu”)

– otwarte w kształcie litery “v”

kieliszki_zle21.

 

Właściwy kieliszek powinien być:

z przezroczystego, cienkiego szkła, z zamkniętą czaszą w kształcie tulipana

kieliszek_uniwersalny2.

 

Dalej:

– do wina czerwonego o trochę większej czaszy niż do białego

– do musującego – smukły, podłużny tzw. flet (lub jak do białego)

Wine glasses3.

 

Kolejny poziom “wtajemniczenia”, to: kształt kieliszka ściśle określony i specjalnie dobrany do charakteru konkretnego wina, szczepu, regionu.

kieliszki_tablica4.

 

Ale… nie dajmy się zwariować: 15 rodzajów x 6 szt. = drugie mieszkanie tylko na kieliszki do wina.

Sugeruję praktyczne rozwiązanie:

jeden uniwersalny kieliszek do wszystkich rodzajów win! (zdj. nr 2)

 

Reasumując: kieliszek do wina powinien być “skromny” –  wino jest ozdobą kieliszka, a nie na odwrót, napój ma być dobrze eksponowany, czasza zamknięta, by skoncentrować i zatrzymać aromat, z wygodną do trzymania, odpowiedniej długości nóżką.

kieliszek_butelka

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up