Malaga

“Malaga tu, malaga tam, kupię malagę i wypiję sam”… – a co tam, wspomnę tę durnowatą piosenkę z mojego dzieciństwa. Tak, malaga była wówczas całkiem popularna, nie to, co teraz. Obecnie zakup malagi może być nie lada kłopotem. A nawet jeszcze kilka lat temu malaga była w naszym kraju zdecydowanie bardziej dostępna. Ze wzmacnianych win na polskich półkach sklepowych króluje obecnie porto, za nim w dalszej odległości sherry, a malagi, jak na lekarstwo. A to przecież całkiem przyjemne i ciekawe wino i niewątpliwie zasługujące na naszą uwagę. Dowiedzmy się zatem o maladze więcej.

Miejsce

Nazwa wina wzięła się od miejsca, czyli od położonej na południu Hiszpanii, portowej miejscowości Malaga. Regionalnie, to Andaluzja. Winnice usytuowane są wokół Malagi – od północy znajdują się pod wpływem klimatu kontynentalnego, a od południa łagodniejszego, klimatu morskiego. Apelacja DO Málaga obejmuje powierzchnię ok. 1.000 ha.

Malaga-mapa

Historia

To właśnie niedaleko tutaj, ponad tysiąc lat p.n.e. osiedlili się Fenicjanie, założyli Kadyks i, co najważniejsze przywieźli ze sobą i zasadzili pierwsze na Półwyspie Iberyjskim winorośla. Około VII w p.n.e. Grecy upowszechnili jej uprawę, a co za tym idzie, produkcję wina. Maurowie ponoć tak polubili malagę, że by nie narażać się Allahowi, twierdzili, że piją syrop. Słodkie wina z Malagi bardziej znane są już od XIII wieku. Z czasem, obok win z Madery i sycylijskiej Marsali, zyskują miano najlepszych deserowych win na świecie, na długo pozostawiając w tyle słynniejsze dziś sherry. W XIX wieku malaga była bardzo popularna w Anglii i carskiej Rosji. Marka “malaga” została zrejestrowana w 1924 roku, a region Malaga uzyskał miano Denominación de Origen (DO) już w 1933, jako druga apelacja w państwie. Wina z tej części kraju (Jerez, Kordoba, Malaga, Huelva) są wyjątkowe i niepowtarzalne, tworzą oryginalne dziedzictwo Hiszpanii.

Muzeum Malagi: >>

Jak robiona jest malaga?

malaga-dulceMalaga jest winem produkowanym z odmian białych winogron: pedro ximénez (oznaczanego często na butelkach PX, a zwanego tutaj prościej pero ximén) i moscatel (moskat aleksandryjski) – kupażowanych lub nie. Mamy dwa podstawowe rodzaje malagi:

 – naturalnie słodka – dulce natural 
– dosładzana i wzmacniana – licor (likier)

1 – Słodycz dulce natural uzyskuje się z moszczu o wysokiej zawartości cukru: minimum 300 gramów w 1 litrze. Naturalnie słodka malaga ma 13% alkoholu.
2 – Moc licor od 15 do 23% osiągana jest poprzez dodanie brendy, czyli destylatu winnego, wino dosładza się karmelizowanym syropem z winogron (arrope), jego ilość decyduje o poziomie cukru i o kolorze malagi.

Unikalnym składnikiem procesu technologicznego malagi jest udział w fermentacji winogron podsuszanych (zwykle ok. 2 tygodni) na słońcu. Pilnie strzeżoną tajemnicą każdego producenta jest ustalenie proporcji moszczu ze świeżych i podsuszonych gron oraz wzmacniania przed lub w czasie fermentacji.

Różne style malagi

Oprócz podstawowego podziału, możemy spotkać wiele rodzajów malagi:

  • pálido – blada, wino nieleżakowane
  • dorado – złota (dolce natural)
  • osuro – ciemna (brown)
  • noble – szlachetna, leżakowana 2-3 lata w dębowej beczce
  • añejo – stara, leżakowana 3-5 lat
  • trasañejo – leżakowana powyżej 5 lat
  • lágrima – bez tłoczenia (sok z moszczu spływa pod własnym ciężarem)
  • seco – wytrawna
  • wytwarzana tylko z jednej odmiany (albo z PX, albo z moscatela)

Charakterystyka

Typowa malaga jest winem bardzo słodkim, gęstym, w kolorach od złotego, poprzez bursztynowy i ciemny brąz do wręcz czarnego (negro), o aromatach karmelu, toffi, palonej kawy, rodzynek, kandyzowanych owoców, bakalii, włoskich orzechów, czasem z delikatną nutą cytrusów (kiedy przeważa moscatel), wyraźnie goryczkowa.

Do czego podawać malagę?

Malaga to trunek dobry zarówno na aperitif jak i do deseru, owoców, orzechów, ciast, czy jako deser, do kawy, z kostką lodu, plastrem pomarańczy. W Andaluzji podawana jest do suszonej szynki, pieczonych owoców morza, czy popularnych tapas. Można ją pić do pasztetu, pieczonej kaczki, indyka ze śliwkami, foie gras, czy dojrzewających serów. Podajemy ją schłodzoną do 8-10°C.

Málaga i Sierra de Málaga

– czyli stan na dziś. Czyżby lata świetności słodkiej malagi minęły? Może nie, może jeszcze odzyska swoje znaczenie na światowym rynku win deserowych. Region stawia na bardziej dochodową turystykę odsprzedając jedne po drugim cenne terroir hotelom. W 2001 roku apelacja DO Málaga zyskała córkę: DO Sierra de Málaga – oferującą to, co wszyscy, czyli “normalne” wina białe, czerwone i różowe z międzynarodowych odmian takich jak cabernet sauvignon, pinot noir, syrah czy charodonnay. Pewnie to jest jakieś wyjście, pewnie wina są dobre jakościowo i nawet ciekawe, ale to już nie prawdziwa malaga

P.S. Szukałem informacji o winie i producentach na oficjalnej stronie: http://www.malaga.es. Niestety jest to odzwierciedlenie obecnego marketingu regionu, o maladze jak na lekarstwo…

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up