Czy wino może stanowić skuteczną strategię walki z epidemią koronawirusa? Nie do końca, ale istnieją dowody sugerujące, że czerwone wino i jego składniki mogą mieć silne działanie przeciwwirusowe.
Powszechnie znany polifenol z czerwonego wina, resweratrol, hamuje replikację wirusa koronawera MERS-CoV, a także jego poprzednika SARS-CoV, które są bliskimi krewnymi pandemicznego SARS-Cov-2, który wywołuje COVID-19 i właśnie robi tunel czasoprzestrzenny na całym świecie. Laboratoryjne badania in vitro wykazały, że resweratrol blokuje ekspresję białka niezbędnego do replikacji wirusa, co powoduje wydłużenie przeżycia komórek po infekcji.
Chociaż nie ma jeszcze badań klinicznych na temat tego, co dzieje się między czerwonym winem a obecnym koronawirusem, istnieją dane łączące spożycie wina z mniejszą częstością różnych rodzajów przeziębienia, z których większość jest powodowana przez inne wirusy koronowe.
Pamiętasz epidemię grypy H1N1 sprzed kilku lat? Może nie, jeśli piłeś wino, ponieważ niektóre z tych składników wina są silnymi inhibitorami różnych wirusów grypy. Szczególnie istotne w tej historii jest to, że wino ma działanie przeciwwirusowe o szerokim spektrum działania. Przeciwwirusowe działanie resweratrolu i innych składników wina zostało szeroko przebadane w szerokiej gamie wirusów, w tym wirus zapalenia wątroby typu C, wirus powodujący przeziębienie, wirus ospy wietrznej powodujący półpaśca, wirus Epstein-Barr, wirus opryszczki pospolitej, wirus świń afrykańskich, gorączka, a nawet ludzki wirus niedoboru odporności (HIV).
Składnik wina delfinidyna, antocyjan, która nadaje kolor winu, ale jest także przeciwutleniaczem i galusanem epigalokatechiny, najważniejszym składnikiem przeciwnowotworowym zielonej herbaty, hamującym przenoszone przez komary wirusy Zachodniego Nilu, wirusy Zika i dengę. Kwercetyna, inny znany flawonoid zawarty w winie, ma również repertuar przeciwwirusowy.
Czerwone wino zawiera resweratrol, który wydaje się mieć szereg korzyści zdrowotnych. Dlaczego wino ma tak szeroką skuteczność, właściwie nie jest trudne do wyjaśnienia, biorąc pod uwagę, że fitoaleksyny z polifenoli winnych są w rzeczywistości substancjami ochronnymi wytwarzanymi przez rośliny w celu odparcia stresu z otaczającego ich środowiska, w tym wirusów. Te wirusy roślin są często podobne do tych, które powodują choroby u zwierząt, więc eksperci w tej dziedzinie zalecają, aby jeśli chcesz być zdrowszy, szczególnie ważne jest spożywanie roślin, które byłyby narażone na stresujące sytuacje, a winogrona z pewnością są wśród nich.
W szczególności, jaka jest najlepsza strategia ochrony zdrowia Twojego i innych podczas epidemii wirusów? Umyj ręce, pozostań w domu, jeśli nie czujesz się dobrze, a jeśli nie masz szczepionki przeciw grypie, zrób to. Jeśli chodzi o dodatkową ochronę, pij codziennie trochę wina, najlepiej czerwonego.
źródło: www.vino.rs, Vino i zdravije
_________
Ref.
1) Lin SC, Ho CT, Chuo WH, Li S, Wang TT, Lin CC. Effective inhibition of MERS-CoV infection by resveratrol. BMC Infect Dis. 2017 Feb 13; Takkouche B1, Regueira-Méndez C, García-Closas R, Figueiras A, Gestal-Otero JJ, Hernán MA. Am J Epidemiol. Intake of wine, beer, and spirits and the risk of clinical common cold. 2002 May 1; Annunziata G, Maisto M, Schisano C, Ciampaglia R, Narciso V, Tenore GC, Novellino E. Resveratrol as a Novel Anti-Herpes Simplex Virus Nutraceutical Agent: An Overview. Viruses. 2018 Sep 3; Abba Y, Hassim H, Hamzah H, Noordin MM. Antiviral Activity of Resveratrol against Human and Animal Viruses.Adv Virol. 2015; Chan CN, Trinité B, Levy DN. Potent Inhibition of HIV-1 Replication in Resting CD4 T Cells by Resveratrol and Pterostilbene. Antimicrob Agents Chemother. 2017 Aug 24; Mlcek J, Jurikova T, Skrovankova S, Sochor J. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules 2016 May 12
A teraz do sklepu po czerwone winna
Bardzo dobry aktukul, pisze poprawić błędy merytoryczne i będzie rewelacja ?
1.polpasiec jest wywołany wirusem ospy wietrznej nie jak w artykule opryszczki
2. Barr miała na imię Yvonne czyli była kobieta, wiec wirus nazywa się Epstein-Barr, a nie jak w tekście Epsteina-Barra. Pewnie byłoby jej przykro ze została facetem
3.COVID-19 to nazwa choroby która z kolei jest wywołana wirusem SARS-Cov-2, a nie nazwa samego wirusa ?
Bardzo dziękuję Pani za fachowe uwagi, już poprawione!
Pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się ze mogłam pomoc ? a teraz zdrówko ? nabiera nowego znaczenia
Dziwne bo kraje które piją codziennie wino są najbardziej przez wirus doświadczeni
I wzrasta świadomość konsumencka ?