Winnica Adoria A.D. 2001 – nazwa międzynarodowa: Adoria Vineyards – złożona została przez obywatela Stanów Zjednoczonych Mike’a Whitney, co dowodzi, że „za pracą” można migrować także w odwrotną stronę oceanu i co podkreśla jej właśnie międzynarodowy charakter. Mike Whitney postawił od samego początku na szczepy szlachetne, czyli Pinot Noir, Chardonnay i Riesling, a także uprawę niemieckiej białej odmiany Bacchus. Już rocznik 2014 Pinot Noir został doceniony, winnica otrzymała commended medal w International Wine Challenge 2016, a kolejne nagrody także w obecnym roku i również na konkursie Decantera..
Do winnicy łatwo dojechać z Wrocławia (około 30 kilometrów od centrum), usytuowana jest w niedalekiej bliskości wzniesienia Ślęży (ponad 700 metrów n.p.m.) górującej dostojnie nad okolicą – do której można zboczyć zmierzając trasą A4. Dowiaduję się od przyjmującej moją wizytę Iwony Migacz, że wina z Adorii dystrybuowane są głównie do hoteli, sklepów bezcłowych na lotniskach, czy supermarketów. Właśnie przy mnie pakowana jest przesyłka do Opola na festiwal piosenki. Adoria posiada areał 3 hektarów upraw, a w przyszłym roku zamierza dodatkowo jeszcze skupować winogrona od okolicznych rolników. W winiarni widzimy stalowe tanki i kilka beczek dębowych, winnica robi także wino musujące metodą tradycyjną.
adres: Winnica Adoria, ul. Żurawia 33, 55-080 Zachowice, www
Zachowice, 9 września
foto: ©Marian Jeżewski