Pstrąg wg Pascala i różowe wino

pstrag_Pascala_Sudio_Wina

Potrawa

“Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową” – bo tak brzmi pełna nazwa potrawy – to pomysł Pascala Brodnickiego i znajdziesz go na stronie “kuchni Lidla”. Przygotowanie tegoż wymaga czasu oraz koncentracji i żona poradziła sobie z tym świetnie (!).

Pstrąg łososiowy nie grzeszy tłustością, więc potrawa swoje kalorie zyskuje dzięki masełku w sosie i 30% śmietanie w zapiekance. Zaś cebulka gotowana na białym winie z octem spirytusowym dobrze i ciekawie ożywia całość (przez co też spożycie ogólne, niestety, wzrasta niewspółmiernie do potrzeb).

Wino

Różowe tempranillo z La Manchy, to trunek bardzo prosty, o sporej kwasowości i intensywnych, złożonych aromatach truskawki-maliny-liczi. Wino jest wytrawne z pewną owocową nutą słodyczy w oddali. Nie ma się czym szczególnie zachwycać, to typowy, niewymagający trunek do jedzenia. Pamiętaj, by je wcześniej dobrze schłodzić.

Razem

Powiem tak – jestem tym połączeniem zachwycony! Wino po prostu zniknęło, a potrawa zyskała. I właśnie o to chodzi. Miałem pewne obawy, ponieważ zaleca się, by potrawę łączyć z winem, na którym została przygotowana, a tutaj było to białe chenin z RPA. Ale, kto nie ryzykuje… Ten takiej fuzji nie pozna. Rześka kwasowość różowego wina oprócz tego, że pięknie wkomponowała się w pstrąga, to także idealnie i systematycznie oczyszczała jamę ustną z przyległości. (Jeszcze dodatkowy efekt – wizualny – zgrały się kolor łososiowy ryby i blady róż wina w kieliszku.)

Reasumując: Pascal – brawo z pomysł na pyszny obiad, wino – brawo za doskonałe dopasowanie się i dodanie swoich walorów. Polecam!

.

toma_biedronka_Studio-Wina

 

 

 

Kupione w Biedronce za jedyne 10 zł.

 

 

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up