Wino do pizzy

Najlepsze wino do pizzy? Pierwsza myśl, to jakieś czerwone. Jednakże należałoby najpierw spojrzeć uważniej na samą pizzę. Jej wariantów, w zależności od pomysłowości i tego, co akurat przypadkowo dostępne jest w danym momencie pod ręką, mamy praktycznie bez końca. W miarę bezpieczne zatem powinno być wino różowe? Tak. Dlatego więc, kiedy żona postanowiła zrobić pizzę, pomyślałem o winie białym, dla odmiany, a właściwie dla eksperymentu.

Pizza

Głównym składnikiem naszej pizzy była wędlina kresowa, czyli trzy rodzaje kiełbas: podwędzanej, pikantnej i pieprznej, na cienkim cieście, z mozzarellą, pomidorami, czerwoną cebulą i pieczarkami.

.

pizza i wino - Studio Wina

.

Wino

Jean Cornelius – alzacki riesling. Lekki, rześki, z przebijającym nieśmiało owocem egzotycznym i delikatną nutą petrolu w oddali oraz dość wyraźną, grającą tutaj pierwsze skrzypce, kwasowością – nic wielkiego, taki łatwy, prosty popijacz, ale bardziej w sensie towarzysza posiłku niż dla niego samego.

Razem

Otóż wspólnie dogadali się, nie powiem, bardzo poprawnie. Ostre wędliny, wyraźne pomidory i kwasowość trunku przeniknęły się zgrabnie, a cebulka dodała kolorytu, natomiast pieczarki przynajmniej nie przeszkadzały, po prostu, stanowiły subtelne wypełnienie całości. Po pewnym czasie dało się odczuć, że wino czyniło potrawę lżejszą i łatwiej strawną (przez co rozpędziłem się i zjadłem, niestety, ilość wskazującą na zdecydowane obżarstwo). No i okazało się, że w naszym przypadku białe wino potrafiło, całkiem przyzwoicie, poradzić sobie z jedzeniem. Chętnie znowu kiedyś powtórzę tę fuzję! Proszę bardzo, można śmiało powielać.

Jean Cornelius - Studio Wina

 

 

 

 

Kupione w Lidlu za 19 zł.

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up

weryfikacja wieku

czy masz skończone 18 lat?