Zasady degustacji wina – trzy pocałunki

Zasady degustacji wina opierają się na „trzech pocałunkach” – a są to:

  1. kontakt wzrokowy,
  2. nos,
  3. usta.

Degustacja jest sztuką rozpoznania walorów wina. Polega na zaangażowaniu swoich zmysłów dla określenia jego koloru, zapachu i smaku.

Można wino pić lub degustować.

Picie –  bezmyślne przelewanie trunku z naczynia do żołądka. Jego celem jest zmiana stanu umysłu na nieobecny. Jeśli masz inne plany – proponuję degustację.

Degustowanie, to spotkanie z winem. To celebracja.

Kolejno:

1. Kontakt wzrokowy. Określ, w miarę precyzyjnie, kolor: np. „czerwony” może jeszcze mało mówić, ale „głęboki rubin” już więcej. Poza tym zauważysz czy wino jest klarowne, czy nie ma w nim jakiejś zawiesiny, albo czegoś podejrzanego. Lekko przechylając kieliszkiem, możesz obserwować jak płyn spływa po ściankach, czyli jaka jest jego gęstość. Popatrz także na połyskliwość powierzchni.

2. Nos. Określ zapach w dwóch sytuacjach. 1 – Kieliszek spoczywa na stole, nachyl się nad nim, lekko zanurz nos i wciągnij powietrze. 2 – Zamieszaj zdecydowanie winem, by je napowietrzyć (można to zrobić w powietrzu, lub pewniej na blacie stołu, jakby nóżką rysując okręgi), następnie ponownie sprawdź zapach. Na pewno będzie bardziej intensywny, wyraźny (wino łącząc się z powietrzem ułatwia uwalnianie się aromatów).

3. Usta. Przytrzymaj wino w ustach przez kilka sekund. Zidentyfikuj smak/smaki. Rozprowadź je po języku, dziąsłach. Oceń słodycz, kwasowość, słoność. Zauważ taniczność, „ściąganie”, „ciało”. Przełknij i za moment określ goryczkę, a także „długość” wina (jak długo masz wrażenie odczuwania wina w ustach) – tzw. posmak, finisz.

4. Podsumowanie. Zastanów się jeszcze chwilę nad ogólnym wrażeniem jakie wino na Tobie zrobiło,  jego charakterem, cechami…

kieliszki i karafka

 

Zasady degustacji wina – pomocne rady:

– Bezpośrednio przed degustowaniem nie pij i nie spożywaj produktów o intensywnym smaku i zapachu.

– Przygotuj odpowiedni kieliszek;    czytaj: Kieliszek ma znaczenie.

– Degustuj w dobrze oświetlonym pomieszczeniu.

– Oceniaj kolor wina na białym tle (kartka papieru, obrus).

– Jeśli masz zamiar oceniać kilka win, to przyjmij zasadę – wina białe przed różowymi, potem czerwone – słabsze przed mocniejszymi – wytrawne przed słodkimi.

– Między kolejnymi winami przepłucz usta wodą, przegryź kawałkiem bagietki.

– Na zapach wina zwykle składa się wiele aromatów (można więc jednocześnie wyczuć kilka np. czekoladę, wnilię i wiśnię).

– Jest ok. 10 tys. zapachów i tylko 4 smaki. Degustacja, to w 90% wrażenia zmysłu powonienia! Nawet kiedy wino (także jedzenie) jest już w ustach ciągle analizujemy aromaty. Uwaga, zrób sobie doświadczenie: zatkaj nos i skosztuj coś! 😉

– Jeśli degustujesz wino – skoncentruj się jak najlepiej na degustowaniu wina.

 

Uwaga:

określanie zapachu, smaku, a nawet koloru, jest aktem w 100% subiektywnym. Nie ma przecież sensu zaprzeczać czyjejś percepcji. W ocenie wina jesteśmy zatem wolni i niezaprzeczalni!

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up

weryfikacja wieku

czy masz skończone 18 lat?