Jak zostać fachowcem od wina?

ekspert2

Podaję przepis na winnego eksperta:

  1. znajdź (w miarę blisko) dobrze zaopatrzony w wino sklep,
  2. zainwestuj w porządny otwieracz do wina,
  3. nabądź kieliszek do degustacji,
  4. kup książkę pt. “Wszystko o winie” (jakiegoś uznanego w branży guru),
  5. wypij uważnie 50-60 win,
  6. czytaj bacznie podręcznik i ucz się wszystkiego o degustowaniu, winach, regionach, apelacjach, winifikacji itd.
  7. wypij (jeszcze bardziej uważnie) kolejne 50-60 win…

Cała filozofia.

Dodałbym jeszcze – degustuj świadomie, niespiesznie, z refleksją, notuj swoje spostrzeżenia, zapamiętuj…

Kubki smakowe i umiejętność rozpoznawania zapachów można wyćwiczyć (to żadna filozofia!),  jak dyscyplinę sportową lub grę na instrumencie, z tym, że tutaj instrumentami są Twoje usta, nos i oczy.

Kiedyś byłem przekonany, że to wystarczy. Jednakże z czasem… im głębiej w las, tym więcej drzew…

❐ Najpierw przestaną Ci smakować sophia i carlo rossi (pomyślisz, że pewnie się zepsuły…), a zaczną robić wrażenie bardziej apetycznych wina francuskie.

❐ Następnie zauważysz, że Twoja wiedza przestaje być dla Ciebie satysfakcjonująca i nawet, że właściwie mało co jeszcze wiesz, a te wszystkie informacje w mądrych książkach uznasz za dość powierzchowne i zbyt uproszczone.

❐ Będzie Cię ciągnęło na degustację, festiwal winny, do winnicy, winiarza, potem do piwnicy z beczkami, a zapach fermentacji będziesz uważać za cudowny.

❐ Zaczniesz wyczuwać w winie różne subtelności o których kiedyś nie miałeś zielonego pojęcia ?

❐ Pojawi się pokora…

I to dopiero będzie zabawa!!

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up