Jak zostać fachowcem od wina?

ekspert2

Podaję przepis na winnego eksperta:

  1. znajdź (w miarę blisko) dobrze zaopatrzony w wino sklep (najlepiej z przystępnymi cenami),
  2. zainwestuj w porządny otwieracz do wina,
  3. nabądź kieliszek do degustacji,
  4. kup książkę pt. “Wszystko o winie” (jakiegoś uznanego w świecie guru),
  5. wypij 50-60 win,
  6. czytaj podręcznik i ucz się wszystkiego o degustowaniu, winach, regionach, apelacjach, winifikacji itd.

Cała filozofia.

Dodałbym jeszcze – degustuj świadomie, niespiesznie, z refleksją…

Kubki smakowe i umiejętność rozpoznawania zapachów można wyćwiczyć, jak grę na instrumencie, z tym, że tutaj instrumentami są Twoje usta, nos i oczy.

Kiedyś byłem przekonany, że to wystarczy. Jednakże z czasem… im głębiej w las, tym więcej drzew…

  • Najpierw przestanie Ci smakować Sophia i Carlo Rossi (pomyślisz, że pewnie się zepsuły…), a niektóre  wina staną się wręcz jakąś totalną pomyłką (np. półwytrawne, półsłodkie).
  • Następnie zauważysz, że Twoja wiedza przestaje być dla Ciebie satysfakcjonująca, a nawet, że właściwie mało co jeszcze wiesz.
  • Będzie Cię ciągnęło do winnicy, winiarza, potem do piwnicy z beczkami, a zapach fermentacji będziesz uważać za piękny.
  • Zaczniesz wyczuwać różne subtelności o których kiedyś nie miałeś zielonego pojęcia 🙂
  • Pojawi się pokora…

I to dopiero będzie zabawa!!

 

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up