Kurczak w sosie pomidorowym

Piersi z kurczaka pokrojone w paski i już lekko podduszone zanurkowały w sosie pomidorowym. Aby sos miał ciekawszy charakter, wymyśliłem do przecieru pomidorowego mieszankę różnych przypraw, dodałem: suszoną pietruszkę, curry, oregano, mielony czosnek, ziele angielskie, papryczkę chilli, gałkę muszkatołową i koperek, a także (rzecz jasna) pieprz i sól –  wszystko w proporcjach bardzo intuicyjnych. Wcześniej na patelni znalazła się oliwa z oliwek, na której podsmażyłem pokrojoną w paski świeżą żółtą paprykę. Potrawa jest tak prosta, że każdy (no, może prawie każdy) facet spokojnie powinien dać sobie radę. Kurczak w sosie pomidorowym wylądował na makaronie pełnoziarnistym “cięte rurki” z pszenicy durum.

.

kurczak03jakie wino do kurczaka?

.

Jakie wino do kurczaka? Klasyka nakazuje białe, a przekora eksperymentatora, że może czerwone, bo trochę z premedytacją sos został uczyniony bardziej “cięższym”.

monasteriomonasterio

Wybrałem więc Monasterio – którego opis znajdziesz tutaj.

 kurczak i białe wino, czerwone wino

.

.

.

Fuzja

Jak połączyły się potrawa i wino? – Pewna słodycz kurczaka podkreślona pietruszką i żółtą papryką ładnie dopasowała się do dębowych aromatów trunku, a taniny dobrze poczuły się w oliwie, pieprzu oraz ostrościach innych przypraw. Może danie nie było zbyt tłuste i kwasowość Monasterio była lekko zagubiona, ale generalnie taką fuzję oceniam na całkiem udaną. Możesz bez ryzyka powtórzyć 😊

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up