W połowie drogi ze Znojma do Brna leży miejscowość Miroslav, siedziba Vinařství HANZEL, producenta, w którego (w 2014 roku) zainwestował LAHOFER. Dzięki czemu zyskał więcej win wytrawnych. HANZEL znany jest również z win słomkowych i lodowych. Wina leżakują w 600-litrowych beczkach dębowych oraz akacjowych i kasztanowych. Piwnice mogą przechowywać 80 tys. litrów wina. Zabytkowy budynek odrestaurowano w 2012 roku, i jest tu teraz także restauracja, hotel, sala konferencyjna i degustacyjna.
Degustację prowadzi Daniel Smola. Czerwony Blauburger 2016 na początek już nie dziwi. Wytrawny, przyjemny czerwony owoc z całkiem dobrą tanicznością (150 Kč). Zaskakuje natomiast Sylvánské zelené 2016 (z ekskluzywnej linii HANZEL DNA), wytrawne, leżakowało 12 m-cy w beczce kasztanowej. Interesujące, złożone aromaty gotowanej młodej kapusty, skórki zielonego orzecha, aloesu, dobrze zrównoważone, eleganckie (390 Kč). Oryginalne jest też Rulandské bílé 2016, wytrawne, przebywało 3 m-ce w dębie, co dało całkiem udany akcent słodkiej beczki, o sporej kwasowości z delikatną nutą konfitury morelowej (190 Kč). A na słodko (112g/l) Rulandské šedé 2015, to tzw. výběr z cibéb, czyli z posuszonych już i zrodzynkowanych (zbotrytyzowanych) jagód. W nosie aromaty miodu, gruszki, suszonych ziół, słodkich cytrusów (290 Kč za 0,375 l).
Vinařství HANZEL, Malinovského 377/33, 671 72 Miroslav,
tel. +420 602 253 335, sklepmistr@vinarstvihanzel.cz, www
foto: ©Marian Jeżewski Studio Wina
zobacz także:
Templářské sklepy Čejkovice >>