Czy wędzona makrela będzie nadawała się do konsumpcji z czerwonym winem? – takie zadałem sobie…
Historia Sherry Cream z 1988
Butelka trafiła do mnie z Londynu. Znajoma opiekuje się 93-letnią Angielką. Któregoś razu pomagała jej…

Wina czeskie i morawskie
Zza Olzy obserwuję od dłuższego czasu stale rosnące zainteresowanie winami u naszych północnych sąsiadów, rośnie kultura wina, wiedza o winie, jak grzybów po deszczu przybywa winnic, ludzie się szkolą, uczą rozpoznawać dobre…
Zupa cebulowa z winem
Zima to najlepszy czas na rozgrzewające zupy, a taką właśnie zupa cebulowa jest! . . Zupa – sugeruję, by do procesu jej produkcji dodać białego wina – zdecydowanie zmieni swój charakter. Już…

12 miesięcy w winnicy…
Wszyscy dobrze zdajemy sobie sprawę, że praca winiarza, to nie tylko czas winobrania i fermentacji. Co tak naprawdę dzieje się w winnicy przez cały rok? – To już nie jest ogólnie posiadana…
Najdroższe wina na świecie
Chociaż najdroższym butelkom gronowego trunku daleko do drogich whisky czy wódek, to ceny, jakie osiągają na aukcjach, wciąż mogą budzić podziw. Jednak drogie wina to nie tylko kolekcjonerskie rarytasy, ale także egzemplarze,…
Beaujolais – wino i kuchnia
Beaujolais? – E…, nie, dziękuję. Niezbyt lubię – stwierdza znajomy, kiedy mówię mu, że byłem tam na winobraniu. Skąd taka reakcja? – To skojarzenie z młodym winem. Uproszczone i krzywdzące. Bo region…

Baza Winnic Polskich
Zapraszamy polskie winnice do promocji swojej działalności, wpisywania swoich namiarów, do uzupełniania swoich danych. Każdy może umieścić tutaj opis – historię swojej winnicy, zaprezentować siebie i swoje wina…
SUBSCRIBE
Subscribe now to get notified about exclusive offers from The Voux every week!