Winnica Rajska

  • adres: Szczygla 8a, 42-300 Myszków
    województwo: śląskie
    zobacz na mapie >>>
  • areał: 1,5 ha
    główne odmiany: Johanniter, Solaris, Muscaris, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Regent
  • właściciel: Antoni Błaszak
    osoba do kontaktu: Aleksander Błaszak
  • +48 518 057 417
  • GPS: 50°36’27″N 19°18’46″E

o winnicy:

Nasza rodzinna winnica mieści się na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, przy Szlaku Orlich Gniazd. Zabawę z winem zaczęliśmy już w latach 90-tych, ale dopiero w roku 2016 podeszliśmy do niej na poważnie, zaopatrując się w szczepy typowe dla produkcji wina i obsadzając nimi ponad 1ha. Eksperymentujemy też z uprawą szczepów klasycznych (vitis vinifera) jak Siegerrebe, Traminer, Riesling, Pinot Noir czy Zweigelt. Tempo zmian w naszym życiu nie spowalnia: w 2018 roku zarejestrowaliśmy winnicę, rok później sprzedawaliśmy już pierwsze własne wina.


wina:

JASKÓŁKA – wytrawne białe wino ze szczepów Solaris i Johanniter. Posiada ono intensywny owocowy aromat, z wyczuwalnym zielonym jabłkiem, brzoskwinią i gruszką. Wyrazista kwasowość i nuta goryczy sprawiają, że wino idealnie nadaje się do lekkich dań mięsnych i rybnych. Najlepiej spożywać w temperaturze 10-12°C.

SKOWRONEK – białe wino kupażowe ze szczepów Solaris, Muscaris, Johanniter. Połączenie tych trzech szczepów zapewnia świeże aromaty owoców tropikalnych. Lekka nuta słodyczy poskramia kwasowość, dzięki czemu wino nadaje się zarówno do lekkich dań jak i do konsumpcji deserowej. Najlepiej spożywać w temperaturze 8-10°C.

SŁOWIK – wytrawne czerwone wino ze szczepów Regent i Cabernet Cortis posiada szlachetny, wpadający w purpurę kolor oraz mieszankę aromatów dojrzałych owoców, szczególnie suszonej śliwki. Wyczuwalna jest też nuta wanilii. Doskonale pasuje do przekąsek mięsnych oraz do makaronów. Najlepiej spożywać w temperaturze 18°C.

KROGULEC – wytrawne czerwone wino ze szczepu Cabernet Cortis z nieokiełznanym charakterem, którego nie moderowaliśmy beczką. Wyczuwalne taniny i aromat czarnej porzeczki oraz ziemiste i mineralne nuty sprawiają, że wspaniale pasuje do cięższych dań mięsnych, jak pieczeń czy golonka. Najlepiej spożywać w temperaturze 16-18°C.

Zdobyliśmy już też kilka nagród na konkursach winiarskich, w szczególności 5 medali na międzynarodowym konkursie Wine Expo Poland Awards 2019. Więcej o naszych nagrodach, można przeczytać tutaj: https://winnicarajska.com/nagrody/


prowadzimy sprzedaż wina:  tak


enoturystyka/pokoje gościnne:

Na terenie winnicy znajduje się duży dom (a zarazem winiarnia), w którym chętnie przyjmujemy odwiedzających nas gości. Z naszą ofertą enoturystyczną można zapoznać się na stronie: https://winnicarajska.com/enoturystyka-w-polsce-noclegi-degustacje/

Wszystkich chcących nas odwiedzić prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny, ponieważ nie zawsze jesteśmy na miejscu.

.

 

  • ©Baza Winnic Polskich tworzona jest przez Studio Wina, jeśli chcą Państwo dodać swoją winnicę do bazy, prosimy o kontakt na adres: redakcja@studiowina.pl .

zobacz także

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

weryfikacja wieku czy masz ukończone 18 lat?