Winnica Celtica

  • adres: 55-050 Sobótka, ul. Czysta 1
    województwo: dolnośląskie
    zobacz na mapie >>>
  • areał: 1,5 ha
    główne odmiany:  Gewürztraminer, Merlot, Riesling, Regent, Solaris, Pinot Noire, Sauvignon Blanc, Johanniter, Chardonnay
  • właściciel: Przemysław Demków
    osoba do kontaktu: Przemysław Demków
  • +48 501 344 885
  • GPS: 50°53’53.6″N 16°45’09.4″E

o winnicy:

Winnica&Winiarnia CELTICA powstała w 2014 roku w Sobótce – kolebce plemion celtyckich, które przyniosły w okolice Góry Ślęży umiejętność wytwarzania wina już w V w p.n.e.!

Plantacja założona jest na wschodnich stokach Góry Ślęży z południowo-wschodnią ekspozycją.  Doświadczenie zdobywaliśmy od 2010 roku eksperymentując na kupowanych winogronach i na tym co przynieśli dobrzy ludzie. Inspiracją dla nas była niewątpliwie coroczna degustacja win w ramach Małokarpackiej Winnej Cesty na Słowacji oraz kontakt z kalifornijskim winiarzem Mikiem Whitney’em (spod Sobótki także). Posiadamy ponad 5000 winorośli – 8 wiodących szczepów i kilka na próbę. Gleba klasy III i IV, średnia, zróżnicowana, PH od 5,7 do 6,2. Uważamy, że Okolice Wrocławia to jedno z najlepszych stanowisk do uprawy winorośli dlatego zdecydowaliśmy się także na trudne i wymagające szczepy odmiany Vitis Vinifera takie jak Merlot. Winnicę traktujemy jako spełnienie marzeń o gospodarstwie rolnym, fascynację winiarstwem oraz sposobem na spokojną emeryturę.

Posiadamy także ok. 2000 krzewów czarnej porzeczki a wino z niej wytwarzane robi furorę wśród naszych klientów. Jesteśmy obecnie jedynym na Dolnym Śląsku (zarejestrowanym) producentem wina z czarnej porzeczki, owocu który w naszym mniemaniu jest dramatycznie niedoceniony! W procesie produkcji wina zachowuje bogactwo dobrych dla człowieka czynników: witamina C, magnez, potas, błonnik, polifenole, antocyjany (antyoksydanty). Prawdopodobnie wino z czarnej porzeczki jest zdrowsze niż z winogron!

Nie wiemy od kiedy czarna porzeczka i winorośl jest uprawiana na terenach Dolnego Śląska ale sam proces wytwarzania wina przywędrował wraz z plemionami celtyckimi w okolice Góry Ślęży już w V w. p.n.e. Wino SABAT jest zatem niezwykłym połączeniem najbardziej zamierzchłej tradycji z nowoczesną wiedzą przy wykorzystaniu prostych niemal „domowych” środków produkcji.


wina:

Złoty Merlin – czerwone wytrawne 14,0%
Merlin – czerwone półwytrawne 12,0%
Fionna – białe półwytrawne 11,5%
Arthan – białe półsłodkie 12,5%
Boreasz – czerwone słodkie 18,0%
Celtica – napój winny owocowy (połączenie wina gronowego i wina z kwiatu czarnego bzu)
Rubea-Gofert – z czarnej porzeczki półsłodkie – słodkie 14,0%


prowadzimy sprzedaż wina:  tak


nagrody:

Wyróżnienie w XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za SABAT Rubea-Gofert wino owocowe markowe z czarnej porzeczki.
.


pokoje gościnne:

5 pokoi dwuosobowych z łazienkami (będą dostępne od grudnia 2017 roku).

Wynajmujemy salę na imprezy okolicznościowe, firmowe, eventy itp. na ok. 40 osób.


dodatkowe informacje:

Nasze wino SABAT jest produkowane w zabytkowym budynku Starej Gazowni w Sobótce (z 1902 roku), w miejscu gdzie przez 84 lata wytwarzano gaz świetlny dla Sobótki. Zabytek pod ochroną konserwatorską jest unikatem na skalę Polski.

.

 

  • ©Baza Winnic Polskich tworzona jest przez Studio Wina, jeśli chcą Państwo dodać swoją winnicę do bazy, prosimy o kontakt na adres: redakcja@studiowina.pl .

zobacz także

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Scroll Up